Ga naar de inhoud

Smaakcentrum bij Norbertushof in Gennep

Smaakcentrum Gennep opent haar deuren. Op een bijzondere locatie, namelijk in zorgcentrum Pantein Norbertushof in Gennep. Doelstelling: voedingseducatie voor kinderen in de gemeente Gennep én een mooie wisselwerking tussen jong en oud. Want: eten verbindt.

Het Smaakcentrum is bedoeld voor kinderen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs. Zij bezoeken het Smaakcentrum tijdens schooltijd en worden hier wegwijs gemaakt in de wereld van voeding. Ze gaan zelf aan de slag in de keuken, krijgen theorieles over gezond eten en sluiten de ochtend af met een gezamenlijke en zelfbereide maaltijd. Alle scholen in de gemeente Gennep hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen. Het Smaakcentrum ontstond vijf jaar geleden in Cuijk en kreeg navolging in verschillende gemeenten in het Land van Cuijk. Een (financiële) bijdrage van Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen maakt het mogelijk om de formule verder te ontwikkelen. Nu is het tijd om de Maas over te steken en ook scholen in Noord-Limburg te bereiken. Te beginnen met de gemeente Gennep.

Zodra de omstandigheden rondom corona het weer toelaten, wordt de keuken van Norbertushof eén of twee ochtenden per week vrij gemaakt voor de jeugdige koks. Zo ontstaat een grote wisselwerking. Kinderen krijgen voedingseducatie én krijgen letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken van Norbertushof. Voor de bewoners betekent dat gezelligheid, nieuwe contacten en een smakelijk hapje rond lunchtijd. Een nieuwe verbinding tussen de wereld binnen en buiten de muren voor het zorgcentrum die voor beide partijen waardevol is. Ook het wijkplatform is betrokken bij het Smaakcentrum en legt zo een verbinding met inwoners van de wijk en inwoners van Norbertushof.

Mieke Vloet, wijkmanager van Pantein Norbertushof, is blij met deze stap. “We willen als zorgcentrum middenin de wijk en de samenleving staan. Eten en koken verbindt mensen.” Martien Bos, grondlegger van het Smaakcentrum vindt de wisselwerking erg bijzonder. “We willen zoveel mogelijk kinderen bereiken. Hierbij hebben we absoluut geen commercieel doel, maar we willen kinderen een gezonde toekomst geven. En het is super om dat op deze locatie te doen. Jong en oud bij elkaar brengen. Met een thema waar iedereen blij van wordt: eten.” Het Smaakcentrum krijgt steun van verschillende gemeenten, scholen en bedrijven, waaronder de Rabobank. Doelstelling: zoveel mogelijk kinderen bereiken. Niet incidenteel, maar structureel. “Omdat ieder kind recht heeft op voedingseducatie,” aldus Martien Bos.

Tags: