Ga naar de inhoud

Smaakcentrum bestrijkt gehele Land van Cuijk

Met ingang van dit schooljaar zijn kinderen uit alle vijf de gemeenten in het Land van Cuijk te gast bij het Smaakcentrum. Hierdoor groeit de groep kinderen die structureel voedingseducatie krijgt. Steeds meer kinderen in de regio zetten zo een goede stap richting een gezonde toekomst.

Het Smaakcentrum startte vijf jaar geleden in Cuijk. Alle kinderen uit groep 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Cuijk werden uitgenodigd om drie ochtenden per schooljaar te gast te zijn. Op deze ochtenden kregen ze theorieles over voeding en gingen ze zelf de keuken in. Dit concept is onveranderd gebleven. Twee jaar later volgde een locatie in Boxmeer en sinds het najaar van 2018 is Smaakcentrum Mill-Grave geopend, beide dankzij een bijdrage van Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen. Sindsdien was Sint Anthonis de enige gemeente in het Land van Cuijk zonder Smaakcentrum. Met ingang van komend schooljaar komt hier verandering in. De vijf scholen in deze gemeenten hebben inmiddels ook een uitnodiging ontvangen en zij kunnen intekenen voor een bezoek aan één van de drie bestaande Smaakcentrum-locaties.

Martien Bos, grondlegger van het Smaakcentrum, is blij dat zijn initiatief een steeds groter bereik krijgt. “We bereiken steeds meer kinderen en geven dus steeds meer kinderen een gezonde toekomst. Bovendien zien kinderen het Smaakcentrum als een uitje. Ze komen met een glimlach binnen en gaan met een nog grotere glimlach weer naar huis. Voedingseducatie is niet alleen erg zinvol, maar ook nog eens ongelooflijk leuk.”

De uitbreiding van het Smaakcentrum is mogelijk door een bijdrage van Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen. Deze bank ondersteunt drie jaar lang de ontwikkeling van het Smaakcentrum en maakt zo verdere professionalisering en groei mogelijk. Daarnaast doet het Smaakcentrum een beroep op gemeenten, scholen en bedrijven in de regio. “We blijven aan de weg timmeren,” aldus Martien Bos. “Eigenlijk willen we ‘gewoon’ alle kinderen bereiken en daar werken we hard aan.” Een ‘eigen’ locatie voor de gemeente Sint Anthonis sluit Bos in de toekomst overigens niet uit. Bos: “We zitten het liefst bij scholen ‘om de hoek’, maar als dit –nog- niet mogelijk is, willen we scholen niet uitsluiten.”